Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vloeistof Vliegtuig: Veelgestelde Vragen

water op raam vliegtuig

Het blijft dé primaire vraag van veel reizigers: Wat zijn de regels rondom vloeistof in het vliegtuig? Wat mag wel? Wat mag niet? Hieronder een uitleg per vraag over Vloeistoffen in vliegtuigen. 

Hoeveel vloeistof mag ik op een vliegtuig meenemen?

Handbagage: Maximaal mag je 1 liter meenemen, verdeeld over maximaal 10 verpakkingen van 100 milliliter in een doorzichtige hersluitbare verpakking.

Ruimbagage: Vloeistoffen mogen onbeperkt mee als ruimbagage, tenzij ze ontvlambaar of op een andere manier gevaar op kunnen leveren.

Hoeveel pakketjes van 100 ml mag ik meenemen in een vliegtuig?

Handbagage: Maximaal mogen er 10 vloeistoffen per persoon worden meegenomen in de 100 milliliter verpakkingen. Er zijn enkele uitzonderingen op basis van Babyvoeding / Dieet en vloeistoffen voor medische doeleinden.

Ruimbagage: Vloeistoffen mogen onbeperkt mee als ruimbagage, tenzij ze ontvlambaar of op een andere manier gevaar op kunnen leveren.

Waar zijn de officiële Europese regels te vinden over vloeistof in vliegtuigen?

Deze kunt u vinden op de portal van de Europese Unie, deze zijn wel in het Engels geschreven.

Waarom zijn deze vloeistof regels er?

Naar aanleiding van de terroristische pogingen om tijdens de vlucht verschillende vliegtuigen op te blazen met zelfgemaakte explosieven op de luchthaven Londen-Heathrow in 2006, heeft de Europese Commissie aanvullende regels vastgesteld voor de beveiliging van de luchtvaart om deze nieuw geïdentificeerde dreiging aan te pakken.

Welke vloeistoffen mogen nou wel en welke niet?

Dit is een bijzonder complexe klus om precies uit te zoeken doordat het niet altijd volledig gelijk is overal. De lijst op de voorpagina van deze site geeft echter een goede overview van deze verschillende vloeistoffen. Heb je echter een specifieke vraag, stel hem hieronder in de reacties! Wij vinden het enorm leuk om alles tot op de bodem uit te zoeken en ook om te zien wat voor vragen iedereen heeft.

Ik wil ‘xxxxx’ meenemen, mag dit?

Bij elke specifieke vraag gaan wij graag voor u aan de slag, stel ze gerust, wij proberen alle vragen binnen 24 uur te beantwoorden!

 

 

19 Comments

 • Als je 1 flacon meeneemt van ongeveer 75 ml. Mag je deze dan los in je tas vervoeren of moet er altijd een zakje omheen? En zijn dit dan speciale zakjes of mag het ook gewoon in een vershoud zakje? En zijn die zakjes verkrijgbaar op de luchthaven of moet je die van tevoren ergens kopen?

 • Dank voor de vragen!!

  Als je 1 flacon meeneemt van ongeveer 75 ml. Mag je deze dan los in je tas vervoeren of moet er altijd een zakje omheen?

  Als je er één meeneemt mag je deze los vervoeren. Er hoeft dan geen extra zakje omheen. Het zakje heeft voornamelijk de functie om juist alles bij elkaar te brengen.

  En zijn dit dan speciale zakjes of mag het ook gewoon in een vershoud zakje?

  De zakjes zijn niet zozeer speciaal, ze moeten alleen volgens de regels hersluitbaar zijn. Zie ook het plaatje links hier in het menu met die groene achtergrond en dan helemaal rechtsboven bij het zakje zie je het hersluitbare element. Ze moeten open en dicht zijn te maken. Dit omdat ze op deze manier makkelijker te verzegelen zijn voor luchtvaart personeel. Maar dit hoeft dus niet bij één enkel artikel zoals je hierboven vroeg.

  En zijn die zakjes verkrijgbaar op de luchthaven of moet je die van tevoren ergens kopen?

  Wij raden aan om deze zakjes zelf te kopen, dan kun je ze veel goedkoper krijgen. Zie ook dezelfde opties aan de linkerkant op het menu. Niet op alle luchthavens zijn deze zakjes verkrijgbaar en al helemaal niet ‘in de rij bij security’. Hoeveel is het je waard om zo’n security rij weer van achter aan te moeten sluiten? Poeh..

  • Bedankt voor de vraag.

   Deze schoonmaak tissues / doekjes worden niet als vloeibaar beschouwd en mogen gewoon mee!

  • E-liquids mag je als handbagage meenemen in flesjes van maximaal 100 ml (dus zeker ook 10ML) per stuk en moeten in een doorzichtig en afsluitbaar plastic zakje met een totaal maximale inhoud van 1 liter vervoerd worden.

   Deze moet je wel in een hersluitbare / doorzichtige reis etui doen ( zie de plaatjes / aanbevelingen / advertenties links )

 • Ik heb meer dan 10 vloeistoffen mee, maar alles bij elkaar is wel minder dan 1 liter (ik heb dus flesjes van bijv. 10 ml). In jullie artikel las ik dat je maximaal 10 vloeistoffen van 100 ml mee mag nemen. Maar mag ik dus wel meer dan 10 vloeistoffen meenemen als deze onder de 100 ml zijn en alles bij elkaar in totaal minder dan 1 liter is?

 • Stel ik heb 10 flesjes van ieder 50 ml. Mag ik dan nog een 11e flesje meenemen van max. 100 ml? Of is 10 vloeibare producten de max?

  • Dat is zware handbagage =) Het mag zeker wel van de Douane en ik lees er niets over op Schiphol, dus ik zou denken dat het meemag!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.