Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Batterijen in Bagage

lithium batterijen vliegenMet de technologische ontwikkelingen zijn er steeds meer producten bij gekomen die batterijen nodig hebben, ook zijn batterijen veelzijdiger en sterker geworden. Iets waar de luchtvaart dus ook rekening mee moet houden. Het onderwerp batterijen is complex en verschillende per luchtvaartmaatschappij / regio en vliegveld. Wij hebben geprobeerd de algemene regels hieronder zoveel mogelijk samen te vatten.

Beschadigde, vervormde batterijen, lekkende batterijen, die tekenen van corrosie vertonen of als defect worden herkend en door een fabrikant worden teruggeroepen, zijn niet toegestaan ​​voor vervoer.

Of een batterij kan worden vervoerd of niet, hangt af van het type, de configuratie, de hoeveelheid en bepaalde voorwaarden:

Batterijen in apparatuur

De batterij moet stevig zijn geïnstalleerd in het draagbare elektronische apparaat. Wanneer het apparaat in ingecheckte bagage wordt vervoerd, moet deze zijn uitgeschakeld (niet in slaapstand), De aan / uit-schakelaar moet ook voldoende zijn beschermd tegen onbedoelde activering en het apparaat moet ook tegen beschadiging worden beschermd. Een oplossing is dat het apparaat bijvoorbeeld verpakt is in de originele verpakking. Of een bijpassende stevige doos / container of een koffer met harde vorm voor items zoals elektrisch gereedschap. De aan / uit-schakelaar mag niet per ongeluk worden geactiveerd.

Draag uw draagbare elektronische apparaten (zoals camera’s, laptops en telefoons) in uw handbagage en niet in uw ingecheckte bagage. (ruimbagage)

Reserve of losse batterijen

Zijn de batterijen niet in het apparaat geïnstalleerd en worden ze afzonderlijk gedragen of zijn het items zoals power banks / packs die zijn ontworpen om een ​​ander apparaat van stroom te voorzien. Reserve- / losse batterijen – inclusief power banks – mogen alleen in handbagage aanwezig zijn en moeten worden beschermd tegen kortsluiting door, in de originele retailverpakking te plaatsen, elke batterij in een aparte plastic zak of beschermhoes of isolerende aansluitpunten te plaatsen door middel van taping over blootgestelde terminals.

Officiële EU Regelgeving rondom power banks

Reservebatterijen en power-banks moeten echter altijd in uw handbagage worden vervoerd – nooit in uw ingecheckte bagage – en ze moeten afzonderlijk worden beschermd om kortsluiting te voorkomen. E-sigaretten moeten altijd in uw handbagage aanwezig zijn.

Reservebatterijen, inclusief power banks, mogen ook niet aan boord van het vliegtuig worden opgeladen. Bovendien moeten power banks niet aan boord van een vliegtuig worden aangesloten of een apparaat van stroom voorzien.

Slimme Koffers / Smartbags en Batterijen

Smart bags met geïnstalleerde batterij / powerbank – Passagiersbagage uitgerust met een lithiumbatterij / powerbank gebruikt voor het opladen / voeden van een draagbaar elektronisch apparaat (PED), bijvoorbeeld via een USB-poort, is toegestaan ​​mits de lithiumbatterij of powerbank kan worden verwijderd de bagage en wordt in de cabine vervoerd. Bij ingecheckte bagage moeten de batterijen worden verwijderd en in de cabine worden vervoerd.

Wij raden simpelweg af om Smartbags te kopen of te gebruiken, een product als dit moet ‘handig’ zijn en iets toevoegen. Dit product doet dat niet: Het maakt het reizen complexer en dat alleen maar voor kleine voordeeltjes. ( Het opladen van een telefoon )

Passagiersbagage uitgerust met kleine, ingebouwde draagbare elektronische apparaten (PED’s) zoals zaklabels, sloten, weegschalen met behulp van knoopcellen of alkalinebatterijen zijn toegestaan ​​in ingecheckte bagage.  De verzend- en WIFI-functies op slimme tassen moeten worden uitgeschakeld.

Lithiumbatterijen in het Vliegtuig

Lithiumbatterijen bevinden zich in veel items die frequent worden gebruikt. Je mobiele telefoon, je laptop, tablet of zelfs je camera worden gevoed door oplaadbare lithium-ion batterijen. Bij beschadiging, kortsluiting of oververhitting kunnen deze batterijen vlam vatten. Daarom moet u opletten met deze artikelen en ze altijd in de handbagage stoppen.

De officiële regels van de KLM:

easa regelsBij kortsluiting kunnen lithiumbatterijen veel hitte genereren. Bovendien kunnen ze bij beschadiging of door een fout in het ontwerp of onzorgvuldige montage in brand vliegen. Daarom worden er eisen gesteld aan het vervoer van losse lithiumbatterijen en externe batterijen die bestemd zijn voor persoonlijk gebruik in apparaten als laptops, mobiele telefoons en dvd-spelers en in medische apparatuur. Deze mogen alleen in de handbagage worden meegenomen. Elke reservebatterij moet afzonderlijk zijn verpakt in de originele verpakking. Als u de verpakking niet meer heeft, moet u de contactpunten van de batterij isoleren door ze af te plakken met niet-geleidende tape en elke batterij afzonderlijk in een plastic zak verpakken. Beschadigde, defecte of uit de handel genomen batterijen mogen niet door de lucht worden vervoerd. Het opladen van batterijen is niet toegestaan aan boord. De apparaten in uw ruimbagage moeten volledig uitgeschakeld zijn en beschermd tegen beschadiging.

Let op: bij baggage voorzien van een lithiumbatterij, anders dan een knoopcel (smartbags) moet de batterij kunnen worden verwijderd. Indien aangeboden als ruimbagage, moet de batterij worden verwijderd en in de handbagage worden meegenomen. Bagage waarbij de batterij niet te verwijderen is, mag niet worden meegenomen in ruim- of handbagage.

Alle lithiumbatterijen moeten van een type zijn dat voldoet aan de vereisten van het VN-handboek van testen en criteria, deel III, onderafdeling 38.3. Documentatie om dit te verifiëren kan vereist zijn.

Batterijen van E-sigaretten

Elektronische sigaretten (e-sigaretten) bevatten een batterij en een verwarmingselement dat een vloeistofdamp verdampt om tabaksrook te simuleren.

Verschillende incidenten werden gerapporteerd aan de International Civil Aviation Organization (ICAO) met betrekking tot oververhitting van e-sigaretten, resulterend in een brand in ruimbagage. Om deze reden kunnen deze apparaten alleen in de cabine worden vervoerd en is het verboden om ze aan boord van het vliegtuig op te laden. Hier het officiële artikel.

Vragen over batterijen en soortgelijke artikelen? Stel ze aan ons en krijg binnen 24 uur een antwoord: Veelgestelde vragen.